ODIZ (Ons Doel Is Zegevieren) 100 jaar!!

Naar aanleiding van dit glas ben ik op zoek gegaan naar wat antwoorden. Want het gaat hier niet om de honkbal afdeling; die werd immers pas op 2 mei 1958 opgericht, gevolgd door de softbal tak in 1965. 

Hoe zat dat in 1920? Wat is er met het voetbal, korfbal en volleybal gebeurd? En wanneer kwam nou de toevoeging Frogs erbij? Een beetje struinen op internet levert toch wat informatie op over het ontstaan en de voetbaltak.

Verkade’s Football Club

Verkade’s Football Club (V.F.C.) in het seizoen 1925/1296

Verkade’s Football Club (V.F.C.) werd opgericht in 1920. De Koninklijke Verkade Fabrieken B.V. hadden een voetbalveld bij de fabrieken in Zaandam en een veld dat bij de Reigerstraat lag. 

Afkorting en toetreding V.F.C. in N.H.V.B. (Noord Hollandsche Voetbal Bond)

Het begon allemaal als vereniging van personeel, maar die situatie was na verloop van tijd niet meer te handhaven, een groot deel van de leden kocht en at wel Verkade producten, maar werkte er niet. Dit resulteerde in een naamsverandering in 1944, Verkade veranderde in ODIZ en ging spelen op het sportpark Westzijderveld. Dit sportpark lag, waar nu Westerwatering aan Koog aan de Zaan grenst. 

Een suikerzakje met een voetballer en honkballer van ODIZ. Jaartal is onbekend

Inmiddels bestaat ODIZ als voetbalvereniging al lang niet meer. In 1973 fuseerde de voetbaltak met Meervogels en dat leidde tot voetbalvereniging Zaanstad. Deze fuseerde in 1990 met Zaanse boys en ging Zaan’90 heten. Zaan’90 is in 2006 opgeheven.

Tot zover de historie over het ontstaan van de ODIZ voetbal afdeling, over ODIZ volleybal en korfbal heb ik niks kunnen vinden. Ik weet dus niet of die afdelingen in andere verenigingen samen gegaan zijn.

Het ontstaan van ODIZ honkbal en softbal

Nadat twee eerdere pogingen om een Zaanse honkbalclub op te richten waren gestrand, werd in 1958 door de Zaandamse voetbalclub ODIZ een honkbalafdeling opgericht. Deze had al snel meer dan vijftig leden en bleef, mede doordat een softbalafdeling werd opgericht, ook daarna groeien. De honkbal afdeling speelde zijn wedstrijden op het sportpark Westzijderveld. Waarbij ik ook gevonden had dat in 1959 een honkbalveld op het gemeente sportpark aangelegd was in Zaandam, waar nu Zaanlandia zit. Dit veld voldeed niet geheel aan de afmetingen en had ook geen heuvel. In 1960 werd er weer in het Westzijderveld gehonkbald op een nieuw aangelegd honkbalveld, met heuvel. Na een aantal jaren volgde de verhuizing van ODIZ van het Westzijderveld naar sportcomplex Poelenburg.

In 1965 startte de competitie op het nieuwe veld in Poelenburg, Zaandam. Het veld werd bij andere verenigingen min of meer berucht: het rechterveld was van geringe afmetingen, als een bal daar buiten het veld werd geslagen, werd deze niet als homerun aangemerkt, maar als een twee-honkslag. In 1965 wordt ook de softbal afdeling opgericht, verder wil ODIZ een echte omni sportvereniging worden en denkt ook aan het oprichten van een atletiek, volleybal en handbal afdeling. 

In 1973 gaat de honkbal en softbal zelfstandig verder en in 1978 werd er weer verhuisd, nu naar de huidige locatie op sportpark Kalverhoek in Zaandam.

De toevoeging van “Frogs”

In een artikel uit juni 1965 kom ik voor het eerst de toevoeging “Frogs” tegen welke op de honkbal afdeling van toepassing is. Op een foto uit 1967 staat “Frogs” ook op het tenue.

In 1974 wordt in de kranten continue Odiz Frogs gebruikt. Ergens tussen 1965 en 1974 is de verenigingsnaam gewijzigd van Odiz naar Odiz Frogs. Ik heb terug gevonden dat op 20 april 1971 op de jaarvergadering besloten wordt om de naam ODIZ naar ODIZ Frogs te wijzigen, iedereen gaat akkoord, maar of dit ook werkelijk officieel is, is niet duidelijk. Mij is nog steeds niet duidelijk wanneer ODIZ officieel ODIZ Frogs werd, ik hou het maar op 1973 toen de honk- en softbal afdeling zelfstandig verder ging.

Bronnen:

gemeente archief zaanstad

archief site europeana

omnia gemeente archief zaanstad

The Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation.

fervandijk.nl/KNVB-clubs-volledig

club van suikerzakjesverzamelaars